SoulSibster's -kissala

Olin ehtinyt jo muutamia vuosia haaveilla siperiankissasta kunnes kesällä 2015 taivaankappaleet ja elämäntilanteet osuivat vihdoin kohdilleen ja luokseni muutti sijoituskissa Sylvi (FI*Cherrytail's Xenia). Hyvin nopeasti minulle valkeni, millaisen lähes elämää suuremman persoonan olin elämänkumppanikseni saanut. Sylvin sisko Elsa (FI*Cherrytail's Xalvadora) ei löytänyt omaa kotiaan muiden pentujen jo lähdettyä ja lopulta kävi niin, että kuukauden kuluttua myös Elsa saapui luokseni, niin ikään sijoituskissana.

Kissanäyttelyt kiinnostivat ajatuksen tasolla jo ennen ensimmäisen kissan hankkimista vaikka en niistä mitään tiennytkään. Nyt näyttelyitä on takana jo useampi kymmen ulkomaita myöden. Näyttelyviikonloppujen aikaiset aamut, ajomatkat ja väsymys sunnuntai-iltana ovat kaikki sen arvoista, vaikka joku saattaisi muuta luullakin.

Luonani syntyi lopulta kummallekin sijoitusnaaraalle omat pentueensa Cherrytail's -kissalalle. Elsan poika, Bono (FI*Cherrytail's Beowulf), jäi loppuelämäkseen äitinsä ja tätinsä helmoihin. Haasteitta ei näiden pentueiden kanssa selvitty ja nyt olenkin monia kokemuksia rikkaampana aloittamassa omaa kasvatustoimintaa SoulSibster's -nimellä. Kävin kasvattajakurssin loppuvuodesta 2016 ja kasvattajanimeni hyväksyttiin FIFe:ssä 30.7.2017. Ensimmäinen pentue syntyi helmikuussa 2018. Tavoitteenani on kasvattaa ensisijaisesti terveitä ja hyväluonteisia perheenjäseniä, joiden toki toivoisin myös edustavan omaa rotuaan parhaalla mahdollisella tavalla niin ulkoisesti kuin luonteeltaankin.

Kuulun Kissaliiton jäsenyhdistyksistä TUROK:in, SUROK:in ja Satakissaan. Rotuyhdistystoiminnassa olen aktiivisesti mukana Siperiankissan Ystävät ry:ssä (SIBY ry). Olen toiminut vuosina 2017 ja 2018 SIBY ry:n hallituksessa sihteerinä. Minut valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi toimintavuodelle 2019 ja uudelleen myös vuosille 2020, 2021 ja 2022. Vastaan myös yhdistyksen kotisivujen päivittämisestä.

Kasvatustoiminnassa koen tärkeäksi, että kasvattajat tuovat myös uutta verta ja perimää suomalaisten siperiankissojen linjoihin. Itse toin syksyllä 2017 ensimmäisen siperiankissani ulkomailta, Pietarista. Tämä kaunokainen on Sof`ja Nevskaja Radost "Sansa". Suomessa on melko vähän siitoskolleja, joten syksyllä 2018 päätimme yhdessä Pikku-Priin -kissalan kanssa tuoda Suomeen neva masquerade uroksen, Willy Blue Chelsea*PL "Willy", joka asuu sijoituskodissa Raumalla. Syksyllä 2021 saapui Saksasta Suomeen kolmas tuontikissani, joka oli upea kilpparinaaras Glueckstiger Pretty Woman "Lyyli".

Kissaharrastus on ollut todella antoisaa. Kaiken muun lisäksi se on tuonut myös paljon uusia, samanhenkisiä ystäviä. Aloittaessani siperiankissojen parissa vuonna 2015, olin täysi noviisi. Olen oppinut paljon näinä muutamana vuotena niin muilta kissaihmisiltä kuin kissoilta itseltäänkin. Opin ja opettelen päivittäin lisää. Toivon, että saan omalla kasvatustyölläni muitakin uusia kissaihmisiä mukaan myös näyttelyharrastuksen ja rotuyhdistystoiminnan pariin. Pyrin parhaalla mahdollisella tavallani auttamaan ja neuvomaan asiasta kiinnostuneita.

Älä epäröi kysyä askarruttavia asioita, vastaan mielelläni. Lähetä sähköpostia soulsibsters(at)gmail.com.

Kuva: Vilma Aaltonen